Aanmelden als lid

De contributie voor het lidmaatschap van EC Sittard-Geleen bedraagt € 15,- per jaar.

Het nieuws over ECSG

Hieronder staat een overzicht van alle nieuwsitems van de ECSG. Door op de titel van een nieuwsitem te klikken, wordt de tekst van het nieuwsitem weergegeven.

Nieuw bestuur EC Sittard-Geleen

geplaatst op 26 November 2019

Duurzaamheid ranking energieleveranciers

geplaatst op 20 Oktober 2016

ISOLEREN VOORDELIGER DAN SPAREN

geplaatst op 20 Oktober 2016

Windenergie in Sittard Geleen

geplaatst op 03 Oktober 2016

Burger Windmolen

geplaatst op 11 November 2015

Nieuwsbrief Energiek Limburg

geplaatst op 15 Oktober 2015

Postcoderoosregeling verbeterd!

geplaatst op 21 September 2015

Nieuwsbrief Ensoc

geplaatst op 01 Juli 2015

Nieuwsbrief Energiek Limburg juli 2014

Actiepunten investeringszekerheid aangekaart bij de commissie van Economische Zaken

De 12 Natuur- en Milieufederaties hebben met een brief aandacht gevraagd voor knelpunten in de lokale energieopwekking. De in de brief gestelde onderwerpen zijn in de Vaste Commissie van Economische Zaken op 21 mei jl. besproken. De doelstelling van de brief van de federaties is de voortgang van de investeringen in duurzame energie te bewaken en bevorderen. Daarvoor is het bieden van investeringszekerheid aan de investeerders in duurzame energie een voorwaarde. De Natuur-en Milieufederaties vinden deze brief noodzakelijk. Door investeringszekerheid te bieden aan burgers, coöperaties en bedrijven kan immers maximaal worden geprofiteerd van hun enthousiasme om te investeren in decentrale duurzame energie, dan worden duizenden nieuwe banen gecreëerd en wordt bijgedragen aan het bereiken van de doelstelling van 14% schone energie in 2020 en 16% in 2023, zoals afgesproken in het Nationaal Energieakkoord.

De volgende punten zijn door de federaties in de brief naar voren gebracht:Postcoderoos: Een voortgangsrapportage is nodig!
In het Nationaal Energieakkoord is een belastingkorting afgesproken voor duurzame energie die in coöperatief verband wordt opgewekt door kleinverbruikers die zich in een “postcoderoos” bevinden. In de regeling, ook wel postcoderoos genoemd, komen leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking voor een belastingkorting van 7,5 cent/kWh op hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie.

De effecten van deze fiscale maatregel zijn nu niet zichtbaar. Daardoor is zelfs geen zicht op het realiseren van de afspraken die in het Nationaal Energieakkoord zijn gemaakt. De federaties vragen de minister daarom een voortgangsrapportage op te stellen die inzicht moet geven in het aantal succesvol aangemelde projecten én de leerervaringen, zodat de belemmeringen die door de markt en coöperaties worden ervaren worden opgelost. Zonder deze gegevens kunnen stappen vooruit niet/of niet tijdig worden ondernomen. De federaties vragen de minister niet te wachten tot na juli van dit jaar. Deze voortgangsrapportage in juli is nodig zodat bij de bespreking van het Belastingplan 2015 in dit najaar kan worden beoordeeld of, en op welke punten, de regeling verbeterd kan worden.

Salderen: Duidelijkheid over het salderen na 2017 gevraagd!
Minister Kamp kondigde aan dat de salderingsregeling slechts is gegarandeerd tot 2017. Door het salderen wordt door kleinverbruikers opgewekte energie -met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen- afgetrokken van hun energierekening. Onzekerheid over het voortbestaan van de regeling na 2017 kan particulieren die zelf energie willen opwekken er mogelijk van weerhouden te investeren.

De federaties hebben gevraagd deze onzekerheid weg te nemen. De vraag aan minister Kamp is een visie over de toekomst van het salderen na 2017. Het verzoek is om deze visie in augustus van dit jaar kenbaar te maken. Inmiddels heeft minister Kamp in de media gereageerd over de periode na 2017. Deze reactie kunt u lezen op de site van “Hieropgewekt”.www.hieropgewekt.nl/actueel/versobering-salderingsregeling

Ontzorgconstructies: Duidelijkheid over criteria voor vrijstelling van energiebelasting gevraagd!
Marktpartijen bieden ontzorgconstructies aan om bedrijven en burgers rompslomp uit handen te nemen. Denk aan hulp of ontzorgen bij het financieren, selecteren, plaatsen en onderhouden van zonnepanelen. Daardoor kunnen meer bedrijven en ook minder kapitaalkrachtige burgers hun energievoorziening verduurzamen. Deze hulp is pas mogelijk als er vrijstelling is voor energiebelasting. De belastingdienst hanteert voorwaarden voor deze vrijstelling. Door een ruimere interpretatie van begrippen door de minister in februari 2014 is bij ontzorgende partijen onduidelijkheid ontstaan over wat wel of niet toegestaan is. Het zou voor het investeringsklimaat in duurzame energie goed zijn als er helderheid is over omgang met de belastingvrijstelling. De federaties verzoeken de minister zich uit te spreken over de criteria rondom deze vrijstelling. De federaties hebben daarvoor een voorzet gedaan. Zij verzoeken de Vaste Commissie van Economische Zaken daarover een uitspraak van de minister te vragen.

De Slimme meter


Tussen nu en 2020 krijgt iedereen in Nederland een slimme meter aangeboden. Deze nieuwe generatie energiemeter vervangt de huidige meters voor elektriciteit en gas. Hij is digitaal en geeft voortaan op afstand de verbruiksgegevens aan de netbeheerder door. Er zijn verschillende typen meters waaruit een keuze gemaakt kan worden. Als men zelf energie terug levert, zijn er enkele metertypes waarmee men dit kan doen. Ook zijn er mogelijkheden voor het aansluiten van gasmeters. Er zijn meters met een aansluiting voor computers en mobiele telefoons. Daarvoor is er ook software zodat men handig het verbruik kan monitoren.

Op de website van de netbeheerder staat informatie over de verschillende meters die er zijn. In buurten waar Buurkracht actief is kan de buurt vooruitlopend op de landelijke uitrol een slimme meter krijgen. Het is dan handig de juiste meter te kiezen.

Wat gebeurt met de meetinformatie?
Om de twee maanden ontvangt men van de energieleverancier een overzicht van het energieverbruik. De slimme meter biedt de mogelijkheid om zelf nauwkeurig het energieverbruik te volgen, waardoor het makkelijker is om energie te besparen.

Meer informatie opzoeken?
www.slimmemeters.nl/wat-is-een-slimme-meter-2/

Energiezuiniger huis? Vraag het de huiseigenaar


Wie zijn huis energiezuiniger wil maken kan zoeken naar goede voorbeelden op de website van de Nationale Duurzame Huizenroute. Bij de meeste huizen, die deelnemen aan de Duurzame Huizenroute kan men het hele jaar door contact opnemen met de bewoners. Klik bij het betreffende huis op het tabblad 'contact' en stel uw vraag aan de huiseigenaar. www.duurzamehuizenroute.nl/formulier/contactpaginaPostcoderoos: De eerste structurele samenwerking met een energieleverancier is een feit!


Na een lange voorbereidingsperiode, waarin veel betrokken organisaties niet goed wisten hoe moest worden omgegaan met de nieuwe regels verlaagd belastingtarief is er weer een stap gezet. Er is een mantelovereenkomst gesloten tussen energieleverancier “Green Choice” en Coöperatie “Zon op Nederland”. Zon op Nederland ontwikkelt en ondersteunt deze projecten voor verschillende soorten groepen particulieren tot en met de oplevering.

Binnen de gemaakte afspraken wordt de collectief opgewekte energie daadwerkelijk verrekend met de individuele energierekening van de deelnemer. Daarbij wordt ook de kortingsregeling op de energiebelasting - zoals in het energieakkoord afgesproken - door Greenchoice uitgevoerd. Uiteraard profiteren alleen deelnemers aan de zogenaamde “postcoderoos” initiatieven die zijn aangesloten bij Zon op Nederland en tevens klant zijn bij Greenchoice van deze overeenkomst.

Door de samenwerking kunnen deelnemers een bruto vergoeding van 16,5 tot 17,5 cent per kWh realiseren. Op basis hiervan is berekend dat terugverdienperiodes van minder dan 10 jaar kunnen worden gerealiseerd. Dit zal vermoedelijk een gunstig effect hebben op de investeringsbereidheid van grotere groepen huishoudens. Zon op Nederland verwacht dit jaar nog een 10-tal projecten af te ronden.

Doe mee met de Campagne “Ons Huis Verdient Het”


Een energierekening van nul. Kan dat? Ja, dat kan. Hoe? Een huis kan in principe zo worden ingericht dat het per saldo geen energielasten heeft. Er zijn wel voorwaarden. Besparen op energie met een goede isolatie en opwekking van eigen energie zijn dan nodig. Huiseigenaren die dit willen en het bovendien een goed idee vinden dat Nederland snel een grote stap gaat zetten in duurzaamheid, verdienen een stem die de campagne “Ons Huis Verdient Het” hun wil geven.

Gelijkblijvende woonlasten


Een renovatie naar energieneutraal kost natuurlijk wel geld dat moet worden terugverdiend door de besparing op de energierekening. Bij een rijtjeshuis kan men bijvoorbeeld € 175,- per maand besparen. Deze besparing kan worden omgezet in een lening. Na de verbouwing zijn de lasten per saldo hetzelfde, maar nu hebt u een milieu-verbeterd huis met meer comfort (en waarde)!

De campagne “Ons Huis Verdient Het” wil zich daarvoor inspannen. Er is wel nog werk aan de winkel, namelijk:

  • Bouwontwerpen moeten zo zijn gemaakt dat deze op veel huizen toepasbaar zijn. Daardoor wordt het terugverdienen van de investering in meer gevallen mogelijk.
  • Verder willen de banken nog niet zo gemakkelijk de investering in de energiekosten omzetten naar een lening.

De campagne “Ons Huis Verdient Het” laat horen dat huiseigenaren dit willen. Uit onderzoek (energiesprong.nl/blog/onderzoek-wijst-uit-we-willen-beter-wonen/) is gebleken dat een groot deel van de huiseigenaren dit wil.

Wonen zonder energierekening


Wat kunt u zelf doen? U kunt meedoen aan de campagne door in te schrijven voor de digitale nieuwsbrief. Door deze deelname staan huiseigenaren samen sterk. Banken en bouwers moeten worden overtuigd dat er goede financieringsmogelijkheden en goede verbouwingspakketten moeten komen. Schrijf in voor de nieuwsbrief (zonder verdere verplichtingen): onshuisverdienthet.nl/#

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van ontwikkelingen, landelijk en in uw buurt, zodat u niet over een nacht ijs gaat, mocht u willen investeren. Omdat in uw huis investeren toch een behoorlijke stap is, maakt ”Ons huis verdient het” zich sterk voor meer zekerheid bij het investeren. Dus doe mee! Ook als u helemaal geen verbouwplannen hebt, of geen eigen huis hebt, kunt u meedoen. Daarmee laat u zien dat u het een goed idee vindt dat Nederland snel een grote stap gaat zetten in duurzaamheid. Aanmelden: onshuisverdienthet.nl/#

Uitzendingen van RTL4 over dit onderwerp zijn terug te zien: www.rtlxl.nl/#!/gemist/ons-huis-verdient-het-317491

Of lees de nieuwsbrieven: maart 2014 april 2014 mei 2014

Nog vragen?


Wilt u op dit gebied initiatieven ondernemen maar heb u nog vragen? Neem dan contact op met de Milieufederatie Limburg.

Bustour 'Energiek Limburg', een middag vol inspiratie


Steunpunt Hieropgewekt van de Milieufederatie Limburg organiseerde ook dit jaar weer de bustour 'Energiek Limburg'. Op vrijdagmiddag 20 juni reden we met een bus vol geïnteresseerden door Limburg langs inspirerende voorbeelden, het thema van dit jaar. We bezochten een tot nul-energie gerenoveerde woning (Stroomversnelling-woning) in Melick. In Sittard werden presentaties gegeven over het Groene Net en de Biomassa Energiecentrale Sittard met aansluitend een bezoek aan de centrale. Als laatste werd de Ophovener Molen bezocht met de energieleverende watermolen. Een inspirerend middag vol verhalen en ideeën. Hieronder een foto-impressie van de middag.

Presentatie Biomassa Energiecentrale Sittard

Biomassa Energiecentrale Sittard

Ophovener Molen

geplaatst op 14 Juli 2014

Oprichting EC Sittard-Geleen

geplaatst op 20 September 2013
Meld u nu aan als aspirant lid
Geheel
vrijblijvendMeer info

Twitter

Ons nieuws

Nieuw bestuur EC Sittard-Geleen

Op de Ledenvergadering van de Energie Coöperatie Sittard-Geleen op 3 september 2019 is er een nieuw bestuur geïnstalleerd, bestaande uit: • Peter Ma ...
26 november 2019 - lees meer

Duurzaamheid ranking energieleveranciers

Duurzaamheid ranking energieleveranciers   Vier maatschappelijke organisaties (De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE) hebben samen de ...
20 oktober 2016 - lees meer

Nieuwsarchief

Onze agenda

Geen geplande activiteiten

Complete agenda

De organisatie Werkgroepen
Nog geen lid worden van EC Sittard-Geleen,
maar wel op de hoogte blijven?
Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief van EC Sittard-Geleen. Vul hieronder uw e-mail adres in en klik op inschrijven.