Aanmelden als lid

De contributie voor het lidmaatschap van EC Sittard-Geleen bedraagt € 15,- per jaar.

Het nieuws over ECSG

Hieronder staat een overzicht van alle nieuwsitems van de ECSG. Door op de titel van een nieuwsitem te klikken, wordt de tekst van het nieuwsitem weergegeven.

Duurzaamheid ranking energieleveranciers

geplaatst op 20 Oktober 2016

ISOLEREN VOORDELIGER DAN SPAREN

Isoleren woning voordeliger dan sparen’
17.10.2016 | Branchenieuws | 1363 keer bekeken

Het isoleren van vloer plus spouwmuur is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de start van de campagne om huiseigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken.
De campagne is een initiatief van het Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In eerste instantie richt de campagne zich op isolatie van dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen geen idee hebben wat isolatie kost en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. In de praktijk blijken kosten vaak lager en opbrengsten hoger dan gedacht. Met de campagne tracht de overheid huiseigenaren hiervan bewuster te maken.
Energielabel C of slechter
De campagne richt zich op de 1 tot 1,5 miljoen huiseigenaren in een woning met energielabel C of slechter. Deze huiseigenaren overwegen energiebesparende maatregelen, maar hebben ze nog niet genomen omdat ze opzien tegen de kosten, het uitzoekwerk of de rommel. Ze kunnen een subsidie krijgen van 20 procent van de investeringskosten krijgen als ze meerdere isolatiemaatregelen in een keer nemen. De campagne richt zich op zowel eigenaar-bewoners als verenigingen van eigenaren (VvE’s), meldt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.
TV, radio, internet
De campagne loopt de komende drie jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website die is gebouwd in samenwerking met voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. Volgens Blok geeft de website eenduidige en onafhankelijke informatie over kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Huiseigenaren kunnen via lokale energieloketten ook persoonlijk advies krijgen over energiebesparing en financiering met een subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier.
Rekenvoorbeelden
Op de website www.energiebesparendoejenu.nl staan verschillende rekenvoorbeelden, zoals:
• Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.
• Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.
• In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.
Subsidie
Wie twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer neemt (dak, gevel, vloer, spouwmuur of ramen) kan een subsidie van ongeveer 20 procent krijgen. Daar bovenop is dan ook subsidie mogelijk voor isolerende deuren en kozijnen voor driedubbel glas. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar.
Huurhuizen
Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort. Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.
Foto: Een gebreide ‘tochthond’ wordt werkloos als het huis wordt geïsoleerd (foto Rijksoverheid)
Redactie Ensoc, 17-okt-16
geplaatst op 20 Oktober 2016

Windenergie in Sittard Geleen

geplaatst op 03 Oktober 2016

Burger Windmolen

geplaatst op 11 November 2015

Nieuwsbrief Energiek Limburg

geplaatst op 15 Oktober 2015

Postcoderoosregeling verbeterd!

geplaatst op 21 September 2015

Nieuwsbrief Ensoc

geplaatst op 01 Juli 2015

Oprichting EC Sittard-Geleen

geplaatst op 20 September 2013
Meld u nu aan als aspirant lid
Geheel
vrijblijvendMeer info

Twitter

Ons nieuws

Duurzaamheid ranking energieleveranciers

Duurzaamheid ranking energieleveranciers   Vier maatschappelijke organisaties (De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE) hebben samen de ...
20 oktober 2016 - lees meer

ISOLEREN VOORDELIGER DAN SPAREN

Isoleren woning voordeliger dan sparen’ 17.10.2016 | Branchenieuws | 1363 keer bekeken Het isoleren van vloer plus spouwmuur is voordeliger dan spa ...
20 oktober 2016 - lees meer

Nieuwsarchief

Onze agenda

Geen geplande activiteiten

Complete agenda

De organisatie Werkgroepen
Nog geen lid worden van EC Sittard-Geleen,
maar wel op de hoogte blijven?
Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief van EC Sittard-Geleen. Vul hieronder uw e-mail adres in en klik op inschrijven.